This end-of terrace house is one of 115 houses on a 1960s resident-managed ex-council estate and the third house to be extended by R2 STUDIO following a modular pattern.

Inviting, open, and connected kitchen featuring bold color accents, clever storage solutions, and abundant natural light.

The original design included an external storage enclosure in front of the house and a narrow entrance porch which at 1.9m ceiling height provided an unwelcoming and cramped entrance.  The house was not insulated and given its exposed location at the end of the terrace it lost significant heat. Thick-framed UPVC windows did not let in much daylight.

The reconfigured new entrance provides space for a studio, a cloak room and utility area. The entrance is flooded with light through an oversized flush roof light. Visually, the ground floor is extended all the way to the front of the extension, yet the area is differentiated in colours and materials.

Inviting, open, and connected kitchen featuring bold colour accents, clever storage solutions, and abundant natural light.
Entrance hall
Dulwich home with 1960s-style front extension, showcasing a retro orange front door and outdoor planting
New full-height entrance door (AM)

The external walls were repointed and insulated internally. New, slim-frame windows maximise daylight coming through the narrow clerestory windows.

Externally the design takes the datum of the existing concrete lintel and continues the material around the extension as a ribbon. All openings are full-height within the module of the original design, making it possible to integrate the larger extension without dominating the main house.

Cozy study nook in a 1960s-style Dulwich home featuring period details and ample natural light
Craft studio
Dulwich home with 1960s styling, featuring a roof light and a vibrant yellow kitchen
Room divider shelf

The kitchen is boldly coloured and forms the heart of the house. The existing chimney has been re-purposed as a pantry and plant space with an additional integrated book shelf. This achieved a maximum of storage volume while not making the living spaces smaller.

1960s-style Dulwich home showcasing a vibrant yellow kitchen, clever storage solutions, and abundant natural light
Integrated appliances and hidden pantry
Bold yellow kitchen in a 1960s Dulwich London home, flooded with natural light.
View out from kitchen

1960s houses are now 50 years old and become subject to conservation works. In this case the structural elements survived in good condition, yet the building needed an environmental performance upgrade  as well as adaptations to modern living. Rather than fundamentally changing the layout, the approach has been one of small interventions with the aim to retain the original feel of modernism. The bold block colour scheme has been a key contributor to refreshing a tired white interior and to bring it into the 21st century. Natural daylight floods the house allowing the vibrant colours to sing and the more subtly nuanced blues to give relief and grounding to the colour scheme.

Photography: Andy Matthews (AM), Julia Hamson (JH), Frederik Rissom (rest)

Family-oriented interior of a 1960s home in Dulwich, London, characterised by a homely atmosphere, roof light, and open living space.
Boot room entrance with oversized skylight
Retro open-riser staircase in a 1960s Dulwich home, allowing light to permeate the space
Refurbished original 1960s stair
1960s-styled London home in Dulwich Estate extended in a complementary fashion
Front extension (AM)
1960s-styled London home in Dulwich Estate extended in a complementary fashion
Front extension detail (AM)
Open living room in a 1960s Dulwich home featuring large windows, ample natural light, and space for playing music
Lounge with view into compact garden
Retro-inspired home in Dulwich featuring an open riser staircase, large windows, and space for playing music.
Lounge and stair up to first floor
Clean and neat white and grey tiled bathroom in Dulwich home
Family bathroom (JH)
A child's room Dulwich home undergoes a makeover with a rocket mural and customised storage solutions for toys
Children's room (JH)