Youth centre on street in Rainham featuring a roof extension with a cantilever design, and lit up large windows

Designed while Frederik was collaborating with Civic Architects, this project is the result of in-depth consultation with multiple user groups at the existing youth centre. Due to the low offer of space for young persons Rainham ROYALS, a local youth charity, teamed up with Havering Council to secure funding for a rooftop extension for an additional space.

Youth centre in Rainham featuring a roof extension with a cantilever design, and large windows

As simply adding a “loft extension” would not have given the young persons’ work the exposure and connectivity it deserved, the idea of a projecting box came up as a means of giving the users views out over the town, as well as being visible themselves.

The context of the site ranges from a listed church at the edge of a conservation area to a large scale supermarket and car park, and onwards to the Essex marshes. The heritage officer welcomed the purposeful architecture as an active addition to this fragmented area.

Youth centre in Rainham featuring a roof extension with a cantilever design, grey clad and large windows
Open office space featuring large full-height windows, exposed timber beams, and abundant natural daylight flooding in, offering scenic views
Open office space featuring large full-height windows, exposed timber beams, and abundant natural daylight flooding in, offering scenic views
Youth centre in Rainham featuring a roof extension with a cantilever design, and large windows