This project is a best-practice exemplar of how a historic building can be restored and brought up to the best possible environmental standards while creating a spacious family home. The house is located in a conservation area and within the Dulwich Estate Scheme of Management, requiring a careful approach to the restoration.

Brick facades are cleaned and traditionally repointed in flexible lime mortar. A carefully calibrated combination of cork/lime plaster and wood fibre insulation is applied to the inside, bringing the envelope up to the best possible standards that a historic wall will sustain while maintaining the breathability of the structure.

Visual architectural section showcasing detailed design of contemporary Dulwich home with spacious basement

While the building envelope is breathable, the air-tightness is improved in order to reduce passive heat loss. A ventilation system with heat recovery provides fresh air to all rooms while passing any excess heat from the extract air back to the incoming fresh air.

Large basement excavation underway for a Dulwich estate home construction

A solar photovoltaic panel system is integrated flush into the shallow-pitch roofs, giving the system a seamless appearance which is required in the conservation area.

A large basement is made possible by rebuilding the rear wing above like-for like, but using a more light-weight method of construction. The result is that both ground floor rear extension can be kept column-free to provide ultimate flexibility in the layout.

Works are currently on site – updates to follow soon.

Solar electricity panels discreetly integrated into the roof of a green, eco-friendly home in Dulwich